Dyrk dine egne agurker

Husk vi har flere forskellige sorter af agurker, lige fra små snack, skoleagurker og de traditionelle lange.

 

Udplantning

En god start er nødvendig, for at få succes med agurker. De små udplantningsplanter frister, når de står klar i planteskolen, men egentlig bør du vente med at plante til midten af maj – ja, faktisk siger de rigtig gamle gartnere, at agurker først må udplantes til grundlovsdag, hvor varmen er til stede, men så længe kan vi ikke vente.

Plant altid agurkeplanterne højt. Det vil sige, at potteklumpen, skal stå højere end den omkringliggende jord. Rodhalsen (området mellem rod og top) er det sted på agurkeplanten, der er allermest sårbar, så den må ikke være fugtig.

 

Opbinding

Vær klar til at hjælpe hovedskuddet op mod drivhusets loft med snore eller en spiral. Agurkeplanter danner slyngtråde og kan derfor godt selv få fat, men hjælp den, så du styrer, hvor den skal vokse.

Når planten har nået drivhusets top, kan du faktisk binde planterne ned. Løsn planten fra snoren eller træk den ned i spiralen, så der er plads til mere tilvækst. Fjern samtidig de nederste blade fra stænglen, så de ikke ligger i en stor klump og rådner.

 

Beskæring

De professionelle gartnerier, som laver tonsvis af agurker, fjerner altid sideskud og blomsteranlæg på de nederste 50 cm (beholder bladene). Det holder planten i god kondition, når den ikke starter med, at bruge kræfter på at danne frugter. Når agurkeplanten derefter sætter sideskud, kan du godt beholde dem, men klip skuddet af efter 3. blad.

 

Se en video her med opbinding og beskæring af agurker.

 

Vand og gødning

Selvom det meste af agurkerne er vand, skal der alligevel energi til at producere de mange agurker, og derfor skal planten passes med vand og gødning. Agurkeplanter har relativt store blade, som sørger for at producere energi, så det er vigtig at holde dem flotte og grønne. Vi anbefaler, at du vander med flydende drivhusgødning hver gang.

Lav din egen hjemmelavede agurkesalat