Havens grønne gulvtæppe

Bar jord er ikke bar ret længe af gangen. Bar jord virker simpelthen som en magnet på ukrudtsfrø, der ikke er længe om at spire og bemægtige sig den ledige plads. Derfor oplever du sjældent bar jord i naturen, hvor den naturlige plantevækst hurtigt indfinder sig.

Det betyder, at bar jord i havens bede er noget af det mest arbejdskrævende, du kan etablere. Der skal hakkes og rives jævnligt, hvis bedene skal holdes pæne og fri for ukrudt.

Her kommer bunddække ind i billedet som en god og naturlig løsning, der sparer dig for en masse lugearbejde og ser smukt ud året rundt.

 

Gode bunddækkeplanter

 

En god bunddækkeplante er kendetegnet ved en tæt, lav og godt forgrenet vækstform, der betyder, at den effektivt dækker jorden. Et tæt plantedække, der lukker af for lyset til jordoverfladen er nemlig løsningen på at forhindre frøukrudt i at spire. Mange af de bedste bunddække planter er oven i købet stedsegrønne, så de danner et smukt, grønt gulvtæppe i haven hele året rundt og dermed sikrer, at haven aldrig bliver grå og trist.

 

Lodden løvefod

 

Alchemilla mollis dækker jorden effektivt med sine store, bløde lodne blade hele sommeren. En god kantplante og ind-imellem-plante, der klæder ethvert bed og lyser op med diskrete gulgrønne blomster. Den er også smuk i regnvejr, når dråberne ligger som diamanter på bladene.

Kom godt i gang

 

Bunddækkeplanter er ikke svære at dyrke, de er hårdføre og de vokser forholdsvis hurtigt sammen, når bare de plantes tæt nok. Seks-ni planter er, afhængigt af arten, nok til at dække en kvadratmeter.

Før du planter dine bunddækkeplanter, skal du sørge for at det areal, du vil dække, er helt fri for ukrudt. Bunddækkeplanterne kan tage kampen op mod nyt ukrudt, men bekæmpe for eksempel skvalderkål og kvik, der allerede er til stede, det kan de ikke.

Lug derfor arealet godt igennem, før du planter. Især for aggressivt rodukrudt. Indtil planterne er vokset sammen, er det også nødvendigt at luge med mellemrum, men derefter passer bunddækket stort set sig selv.

 

Bunddække med farve og struktur

 

Udvalget af bunddækkeplanter er stort, så der er muligheder for enhver smag og til enhver have. Der er bunddækkeplanter til både sol og skygge, tørke og fugtighed. Nogle har smukke blade, andre blomstrer dejligt, og nogle har endda fine bær at byde på.

 

Krybende dværgmispel

 

Cotoneaster dammeri ’Coral Beauty’ er en helt lav busk, der vokser vandret med lange bløde grene, der er tæt besat af små, aflange blanke blade. Hen på sommeren fyldes grenene med et væld af kuglerunde, orangerøde frugter, der ligner miniatureæbler. Tåler skygge.

Vedbend

 

Hedera helix ’Hestor’ er en smuk, storbladet vedbend, der vokser hurtigt og danner et tæt tæppe af lange ranker med de karakteristiske, hjerteformede, blanke grønne blade. En alsidig plante, der trives fint i både lys og skygge.

 

 

 

Vinterglans

 

Pachysandra terminalis er en lav halvbusk, der trives bedst i skygge og halvskygge. Her breder den sig hurtigt med underjordiske udløbere. De blanke, læderagtige blade, der danner fine stjerneformationer, væver et tæt og smukt plantetæppe.

Guldjordbær

 

Waldsteinia ternata er en af de allerbedste bunddækkeplanter med kønne, grønne, blanke blade og i forårsmånederne en skøn blomstringsperiode, hvor det grønne tæppe pyntes af små, solgule blomster, der kan minde lidt om jordbærblomster i formen.

 

Skønhed i skyggen

 

Krybende benved er en super nem, bunddækkende plante, der oven i købet er stedsegrøn, og derfor danner et smukt grønt gulvtæppe i haven hele året rundt. Den trives fint i havens skyggefulde hjørner og kroge, hvor den lyser dejligt op med blade, der har de fineste farvetegninger.

 

Krybende benved

 

Euonymus fortunei ’Emerald Gaity’ har de søde, små grønne blade med hvide kanter, der giver et dejligt og næsten selvlysende farvespil under skyggefulde forhold.

Krybende benved

 

Euonymus fortunei ’Enerald Gold’ udmærker sig ved sit iøjnefaldende løv, der spiller i gule og grønne nuancer og farves lidt rødlige i vinterhalvåret.